~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................................................σελίδες για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................ Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

............................................................................................................ Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ χθες... στην Πάτρα, Ζάκυνθο και Ηράκλειο... Οι τραγωδίες δεν έχουν σταματημό και αυτό θα εξακολουθεί όσο τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας δεν αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα...





ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ χθες... // 65χρονος οικοδόμος στην Πάτρα, πατέρας και γιός στη Ζάκυνθο. Στο Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενη του Δήμου (Οι τραγωδίες δεν έχουν σταματημό και αυτό θα εξακολουθεί όσο τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας δεν αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα... 
-Δ.Τζ.)
~~~~~
Στην Πάτρα: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην Πάτρα, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Γενάρη, στην περιοχή της Περιβόλας στην Πάτρα. Πρόκειται για 65χρονο οικοδόμο από το Αίγιο, ο οποίος κατά τη διάρκεια εργασιών σε κτίριο στην οδό Ιωάννη Διακίδη 180, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε από τη σκαλωσιά ύψους 5 μέτρων στο έδαφος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Tο Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, καταγγέλει το δυστύχημα και σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Άλλος ένας συνάδελφός μας, που αναγκαζόταν να δουλεύει στο μαδέρι σε ηλικία 65 ετών, νεκρός. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, με την αύξηση των ορίων ηλικίας σε συνδυασμό με την ανεργία, τη βαριά φορολογία, αναγκάζουν χιλιάδες συναδέλφους μας να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για ένα ξεροκόμματο.
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θυμίζει μεσαίωνα, ελλιπείς μέτρα ασφαλείας, εντατικοποίηση της εργασίας και ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κρατά υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ κ.λπ.) με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό κεφάλαιο να δρα ασύδοτα ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τους εργάτες, μέχρι να τους πάρουν και την τελευταία τους πνοή.
Επίσης τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κωλυσιεργεί σχετικά με τη διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων, δουλεμένα ένσημα των οικοδόμων, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση, είναι ο κόπος των οικοδόμων.
Οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μέσα από το Συνδικάτο οργανωμένα κι αποφασιστικά να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε δουλειά με αξιοπρέπεια, να μη δίνουμε τη ζωή μας για τα κέρδη των αφεντικών.
Απαιτούμε:
- Τώρα προσλήψεις σε όλους τους εκλεκτικούς μηχανισμούς και συνεχείς έλεγχοι στα εργοτάξια.
- Τώρα διανομή των “υπέρ αγνώστων” ένσημα».
~~~~~~~~~~~~~
Στη Ζάκυνθο: Πατέρας και γιος έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από 7 μέτρα στην οικοδομή τους στο χωριό Αλυκανά Ζακύνθου, σε δυστύχημα που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Γενάρη.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης ανελκυστήρα στην υπό ανέγερση επιχείρησή τους, οι δυο άνδρες και ενώ πατούσαν πάνω σε μαδέρι, από άγνωστη αιτία έχασαν την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κενό 7-8 μέτρων και να χάσουν τη ζωή τους.
Η σύζυγος του 60χρονου πατέρα και μητέρα του 31χρονου γιου, τους αναζητούσε από νωρίς το μεσημέρι και τελικά τους εντόπισε νεκρούς. Η γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια τους γείτονες, οι οποίοι ενημέρωσαν την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Το απόγευμα, 4 άνδρες της πυροσβεστικής με δύο οχήματα που είχαν σπεύσει στο σημείο, κατάφεραν και απεγκλώβισαν τους δυο άνδρες μέσα από το τσιμεντένιο φρεάτιο, το οποίο προοριζόταν για την τοποθέτηση ανελκυστήρα.
Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, σε ανακοίνωσή του, «εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των δύο άτυχων συμπολιτών μας, που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών».
«Δυστυχώς», όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό, αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι είναι ανάγκη και πρώτης προτεραιότητας ζήτημα να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους όπου εκτελούνται οικοδομικές ή άλλες τεχνικής φύσεως εργασίες, ώστε να αποφεύγονται τέτοια τραγικά περιστατικά».
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
~~~~~~~~~~~~~
Στο Ηράκλειο: Νέο εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενη του Δήμου 
- Καταγγελία της Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ
Το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη 18 Γενάρη όταν λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε συμβασιούχο εργαζόμενη οδοκαθαρίστρια στο δήμο Ηρακλείου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της με μώλωπες και εκδορές καταγγέλλει η Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ηρακλείου.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Το ατύχημα αυτό, που έως σήμερα δεν έχει δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα, έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες ατυχήματα που συμβαίνουν στους Δήμους της Ελλάδας, στους χώρους εργασίας κυρίως της καθαριότητας και δυστυχώς πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Μετά από παρέμβαση εκπροσώπου της επιτροπής αγώνα δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα. Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή Ηρακλείου για τη στάση του να μην δηλωθεί εξ αρχής το ατύχημα ως εργατικό.
Ξέρουμε καλά ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους λογίζονται ως "κόστος" από το κεφάλαιο και το κράτος του, και πολλοί Δήμοι εναρμονίζονται απόλυτα με αυτή τη θέση, όπως και ο Δήμος Ηρακλείου, που αρκείται στο να παρέχει καθυστερημένα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας ή να τα αντικαθιστά με ρεπό!!!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είναι υπεύθυνη μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους με τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας, ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών, εξετάζει την κατάργηση του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών, κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας το ζήτημα προστασίας της υγείας μας. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως “κανονικότητα” ότι θα πηγαίνουμε στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας και να οργανώσουμε την πάλη μας, να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

____________
Πηγή: https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη